S´ACOSTA NADAL...TREMOLEU PARES!!!!

UNA MICA D´ENTRETENIMENT PER TOTS PLEGATS


Tots sabem que passa al nadal, quins són els dies assenyalats, amb qui i què dinem, però...sabem per què és així??
Potser en primer lloc investiguem una mica més sobre el Nadal i costums de casa nostra...



24 de desembre, Caga tió
Aquesta és una de les nits màgiques de l'any. Especialment per als nens. Per entendre aquesta festa, hem de pensar que antigament l'arbre era la font i matèria primera per tota mena d'eines (mànecs de destrals, de pales, de martells, bigues per a les cases, pals de paller, bastons per ajudar a caminar, troncs per fer foc i donar escalfor, taules, cadires, armaris, llits, portes, escales....), per tot això calia fer una festa on l'arbre fos el protagonista, una mena de festa de l'arbre, a determinats llocs del món s'engalanaven els avets i d'altres mentre se'l cremava se'l presentava alhora com a font de joia i alegria, d'on sortien llaminadures, torrons, begudes dolces... que després, durant els dies de Nadal s'anirien consumint.

La festa del "Caga tió" també se la troba a diferents llocs del món amb altres noms, a Euskadi és l'Olentzero-emborra, a l'Aragó rep el nom de Troncada, Toza o Tizón de Navidad, a la Provença li diuen Lou Cacho-fio o Cachofio, a la Bretanya és el Kef Nedelek, a la Normandia el Chouque, a Bessin el Trefoué, a Wstfàlia és el Christbrand, a la Vall d'Aran el Nadau Tidún... . El Tió, Tronca, o Soca de Nadal ja es triava el dia de Santa Llúcia, i durant aquests dies se l'abrigava, se li donava de menjar i de vegades se l'adornava, se'l disfressava i pintava.

Resulta ser una festa molt familiar i casolana i a cada llar se l'ha personalitzat i fins i tot es poden trobar diferents cantarelles segons la contrada.

Cliqueu aquí si voleu veure les diferents maneres de cantar al tió

Era costum, al punt de la mitjanit, de celebrar la comunitat cristiana la litúrgia de la missa, l'anomenaven la Missa del Gall.


25 de desembre, Diada de Nadal
Aquesta festa té el seu origen en les festes paganes dedicades al solstici d'hivern, el cristianisme va transformar totes les festes de l'any i les hi va donar un caire religiós, així va quedar la festa del solstici d'estiu com la Festa de Sant Joan, el Carnestoltes com un període compensat amb la Quaresma, etc.

Dins del calendari Cristià, la festa de Nadal es considera com la més important de l'any. En aquest dia naixia Jesús fill de Josep i Maria.

És típic fer un gran dinar familiar,

amb una "Escudella i Carn d'olla", "Pollastre farcit", no falta el cava, els fruits secs i els torrons, la cançó diu:


Ara ve Nadal,

matarem el gall

i a la tia Pepa

donarem un tall

També es fa un llarg sobretaula on es reciten poemes, es canten nadales i amb un ambient tendre i distès tothom es parla, es retroben les famílies i es comuniquen en torn de l'arbre o del pessebre.

Si no sabeu poemes i cantarelles...clicant aqui trobareu unes quantes.

Es desitja pau, felicitat i joia a tot el món. Fins i tot moltes guerres han fet festa en aquest dia (resulta irònic).

Per Nadal cada ovella al seu corral

Per Nadal qui res no estrena res no val


26 de desembre, Sant Esteve
És una festivitat considerada una mica com la continuació de la Festa de Nadal.
Per Nadal i Sant Esteve, cadascú a cas a seva

El dia està centrat bàsicament entorn del dinar; es comença una mica més tard del compte i s'aprofiten les restes del dinar d'ahir, com el rostit, i es solen fer canelons,
els convidats ja no són només els familiars sinó que també vénen amics, amigues, companys, companyes... com més gent millor.

Per Santa Caterina ven la gallina;
per Sant Esteve, que torni a ésser teva

En Pau Riba, en una cançó referida als àpats de Nadal i Sant Esteve deia:

El matí de Sant Esteve els galls ja no cantaran...

El sobretaula s'allarga i la tarda s'enfosqueix aviat. La gent amb la panxa plena, amb tants dies seguits de festa, amb l'escalfor de la llar i les poques hores de sol... tot plegat amb l'esgotament fa que aquest dia es vagi a dormir d'hora.

Per Sant Esteve creix el dia un pas de llebre
5 de gener, cavalcada de Reis
En aquest vespre arriba la Cavalcada dels Reis de l'Orient, la mainada s'aplega pels carrers on ha de passar la comitiva i obre els braços per rebre la pluja de caramels que cau de les carrosses reials.

Mentre passa la cavalcada, la quitxalla aprofita per a donar la carta als Reis o als Patges Reials, la carta és plena d'illusions, amb llistes de joguines

i regals per a tota la família, amb petites confessions de dolenteries i malifetes, així com declaracions de bones intencions. De vegades els més petits fent un cop de bona voluntat forçats una mica pels pares, avis, i la societat en general, es veuen obligats a donat la pipa (pipo o xumet) i a sobre dels nervis per la diada passen una mala nit per la manca d'alguna cosa per xuclar i asserenar-se.

Per tal d'indicar on han de collocar els regals i joguines, es sol posar un plat per cada un de la família, també es posen les sabates ben enllustrades, i sovint una mica de menjar tant pels Reis i tot el seu seguici com també per el bestiar (camells, cavalls, elefants...)

Nit de Reis estrellada, any de vi i llocades


Per cert....
ja sabeu que demanareu als reis ????
uns quants consells

Un cop la comanda sigui clara, cal fer una bona presentació...

Aquí teniu uns models per escriure una carta als reis ben xula:


  1. Model de carta als reis- follets i pare Noel
  2. Model de carta als reis- ninots de neu
  3. Model de carta als reis- follet amb arbre


I com no, el més important...portar-se molt bé. Durant tot l´any i fins l´ultim dia...

Si aquests dies de vacances voleu entretenir-vos pintant dibuixos de nadal, aqui n´hi ha uns quants...heu d´imprimir-los i tindreu un munt d´hores d´entreteniment. Com que us quedaràn molt macos, podeu afegir-los a la decoració nadalenca de casa.



I una mica de lectura nadalenca??? aqui van uns quants contes



També podeu preparar unes felicitacions de Nadal ben originals i regalar-les a les persones que estimeu.
Aquí us posso algún exemple però el més maco és que inventeu vosaltres la decoració...

Podeu fer dibuixos i enganxar coses que tingueu a ma...llenties per fer les boles de l´arbre, estrelles retallades en paper d´alumini, boletes de paper...
També queda molt maco enganxar trossets de roba sobre un figura dibuixada...

o una mica de coto-fluix...




I ajudar a la mama (i al papa) a preparar les receptes de Nadal, bé siguin les tradicionals...

O també us podeu atrevir amb les més modernes





Altres curiositats


La ponsètia, la flor de nadal
És una de les plantes més venudes i regalades durant aquestes festes nadalenques. Assenyalen que en si mateixa és portadora de la bona sort, doncs, de no ser així; només ens alegraria els espais i la vista amb ses vermelles flors -molt grans, per cert, cadascuna amb un epicentre groc.

Els seus orígens es remunten al poble centreamericà dels astques, que la utilitzaven com a planta remeiera casolana contra la febre. De fet no guaria però la creença deia que si podia tintar el cotó o la llana, què no faria amb el dolor.

Com la dita ens marca "la ponsètia floreix pel Nadal i el crisantem per difunts"... però degut al canvi climàtic això no és del tot cert; haurem tots plegats de revisar les nostres dites i restaurar les seves tradicions.

Tres qüestions a tenir present per conservar-la:

  1. Necessita força escalfor, no la traieu al carrer indiscriminadament. Que el veïnat vegi que la teniu però no goseu fer-ne ostentació si la voleu viva.

  2. No li cal per viure molta aigua, no la regueu amb excés; podríeu fer-la malbé.

  3. Cal trasplantar-la, com diuen les avies, després de Reis a una jardinera o parterre força gran dotant-la d’espai, terra nova y compost.


El caganer



Figura obligada en els pessebres vuitcentistes, ja que la gent deia que amb la seva deposició (és a dir, les caquetes) femava la terra del pessebre per a l’any següent i amb ell la salud i la tranquil•litat de cos i d’ànima que cal per fer el pessebre, amb el goig i l’alegria, que comporta el Nadal vora la llar. Fer figurar aquest homenet en el pessebre portava sort i alegria i no fer-ho comportava desventura.


Exposició de pessebres

Sabadell (Vallès Occidental)

San Joan 20 2n
Del 25 de novembre al 7 de gener
Festius, de 12 a 14 i de 18 a 21 h
Dissabtes, de 18 a 21 h






En fi, espero haver contribuit una miqueta a que pares i fills passeu unes bones estones preparant el Nadal

3 Comments:

Anònim said...

Una currada, si senyora. Tot i que a mi no em barrufa gaire el Nadal ...

Eva said...

Bueeeno, Calvin. També em proposo fer altres 'especials'...espero que amb el següent t´identifiquis més...pots proposar temes si vols...

txell said...

Nena,nena!! quina currada!!
hi han coses sobre el nadal que no sabía ni que existen!!
buenooo..me he pillao un model de carta per els reis..uns dibuixos..i cap recepte, aquest dia que cuni un altre!!!
apa, ens veiem després al gimnás..perque avui SI anem al gimnás,no??
txell